reVal Smart City. Контейнери для роздільного збору сміття в Чернігові На реалізації

Доданий
31.05.2021
Номер
67
Благоустрій

Це проєкт збору та сортування сміття на території міста Чернігова. Еко-контейнери для сортування за категоріями (з подальшою відправкою на переробку) будуть встановлені на території шкіл та в житлових районах. Основні категорії сортування сміття будуть такими: вироби з целюлози (папір+картон), скло (прозоре та кольорове), залізо (алюміній, побутове залізо, тощо), пластик (PET-1, HDPE, LDPE, PP).

Автор проєкту
Бюджет
299 980 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
пров. Шевченка, 9, Чернігів

Опис

Детальний опис проєкту

Цей проєкт стане початком ланцюгової реакції еко-змін, які сприятимуть підвищенню рівня екологічної відповідальності громадян та збереженню ресурсів міста. Згідно з аналізом поточного стану системи управління відходами в регіоні від ОДА, спостерігаємо великий розрив між загальною кількістю утворених відходів та обсягом утилізованих відходів у Чернігівській області: утилізується лише ~69 тис. тонн з ~696 тис. тонн загальної кількості відходів. Встановлення міні сортувальних станцій (еко-контейнерів) несе в собі перспективу значного покращення цієї статистики.

Місто вже почало сортувати сміття, але ми пропонуємо облаштувати еко-контейнерами більше районів міста. Уже маємо певні домовленості про встановлення контейнерів у закладах міста, звідки сміття йтиме на переробку до вітчизняних компаній-заготівельників (існують організації, які займаються сортуванням та переробкою сміття в нашому місті вже понад 5 років).

У майбутньому пропонуємо обладнати нові контейнери датчиками, які сповіщатимуть комунальні служби про рівень заповнюваності сміття. Це у свою чергу полегшить роботу комунальних служб, економлячи їхні час та паливо. До того ж, дана система запобігатиме підпалам та несвідомому засміченню міста. Дане рішення зменшить забруднення Чернігова відходами, принесе прибуток до міського бюджету та стане початком повноцінної автоматизації даної сфери за допомогою Smart City.

Проєкт несе в собі декілька завдань:
1. Створення сучасної системи сортування сміття та залучення інноваційних технологій.
2. Розвиток свідомого ставлення населення до екологічних змін у місті.
3. Створення сторінки в соціальних мережах для популяризації екологічного способу життя та інформування про місця встановлених контейнерів.
4. Початок створення інфраструктури для повноцінної розробки Smart City.

Пропонуємо почати зі встановлення контейнерів, а, за можливості, і впровадити автоматизовану систему з датчиками.

Інформація стосовно доступності (результатів) проєкту для мешканців міста Чернігова у разі його реалізації

Усі жителі міста зможуть навчитися сортувати сміття та викидати його в контейнер для роздільного збору за 4 фракціями.

Обґрунтування необхідності реалізації проєкту, а також його бенефіціари

Контейнери знаходитимуться не лише в центральних, але й у більш віддалених районах міста, що дасть змогу кожному громадянину навчитися сортувати сміття.

Учні зможуть з дитинства навчитися свідомому споживанню і сортуванню сміття, що в подальшому зробить з них відповідальних українських громадян із сучасними європейськими ідеалами. Починаючи з підліткового віку, вони зможуть уже проявляти власну ініціативу щодо еко-проєктів та присвячувати свій час еко-волонтерству (замість бездумного проведення часу за екологічно шкідливими заняттями).

До того ж, сміття - це гроші! Усе сміття, яке ми маємо на вулицях та на звалищах могло б принести доволі привабливу суму до місцевого бюджету. Вартість вторсировини за 1 тонну складає майже 3500 грн., а щорічно в Україні викидають майже 11 млн тонн сміття!

Відтепер не доведеться прибирати сміття біля вашого будинку або долати далеку відстань, щоб знайти сортувальну станцію. Цілий блок із 4 контейнерів стоятиме в багатьох куточках нашого міста.

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Управління ЖКГ ЧМР

Фінансове управління ЧМР